sobota, 25 lutego 2012

Pyszna kasza gryczana na śniadanie


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Szalotkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do szalotki i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Ugotowaną kaszę dodajemy do pieczarek i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z programu Dzień Dobry TVN, gdzie gotowała Monika Mrozowska-Szaciłło. Jednak nieco ją zmodyfikowałam według własnych upodobań.
Ponieważ jestem przyzwyczajona do innych śniadań, dlatego ten przepis bardziej pasuje mi na kolację. Jednak czasami dobrze jest przełamywać swoje przyzwyczajenia. Polecam!

5 komentarzy:

  1. z ciekawością czytałam przepis, myślałam sobie - kasza? na śniadanie?! przepis jest bardzo zachęcający, choć faktycznie może bardziej na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. również się zdziwiłam :) kasza na śniadanie ? choć przepis brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory widziałam kaszę śniadaniową w wersji na słodko, a tutaj taka słona odmiana :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. na śniadanie kasza? hm, też zadziwiona jestem.
    osobiście wybrałabym ja na kolację. bo zachęciły mnie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że wszystkie jesteśmy zdziwione tą kaszą na śniadanie :) Ale ponieważ preferuję ciepłe śniadania, dlatego chciałam ją wypróbować. I nie żałuję :)

    OdpowiedzUsuń